Techniekdagen in Uden trekken interesse van jeugd

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het is een uitdaging voor technische bedrijven om genoeg personeel te vinden, dus hebben ondernemers in Uden techniekdagen georganiseerd om jongeren te interesseren voor hun vakgebied. Met gratis friet en een kijkje achter de schermen bij verschillende bedrijven, lijken de techniekdagen hun doelgroep te hebben bereikt.

Betrokken bedrijven en bezoekers

Vrijdag kwamen basisschoolklassen en middelbare scholieren langs bij de twaalf deelnemende bedrijven op industrieterrein Hoogveld. Zaterdag was de deur open voor iedereen. Er was flinke belangstelling; bij WingPalace, een bedrijf dat custom Harley Davidsons verkoopt en repareert, waren er ongeveer vijftig bezoekers, terwijl bij VBV elektro en kunststof bijna zeshonderd mensen een kijkje kwamen nemen.

Jongeren trekken naar techniek

Sybe van Nuland, een 19-jarige die rondleidingen gaf bij VBV elektro en kunststof, merkte dat de techniekdagen de aandacht van jongeren trokken. Van Nuland, die zelf stage liep bij het bedrijf en nu twee dagen per week werkt naast zijn mbo-opleiding mechatronica, vertelde over de kunststof luchtwassers die ze er ontwerpen en aan elkaar lassen.

Anke Raijkmakers, ook van VBV elektro en kunststof en lid van de organisatie van de techniekdagen, was zeer tevreden met de opkomst. Volgens haar was de vorige editie ook succesvol, maar ontbrak de doelgroep. Deze keer was er specifiek een dag voor scholen, en merkte Raijkmakers dat sommige leerlingen weer terugkwamen.

Interesse in techniek

Bij WingPalace moeten jongeren heel specifiek geïnteresseerd zijn. Eigenaar Ruben Segers zei dat hij iemand alles kon leren over het repareren en verkopen van custom Harley Davidsons, maar dat het ook uitmaakt of je in een Japanse motorzaak werkt en de hele dag kleine reparaties uitvoert en banden verwisselt.

Hij was verheugd toen een vmbo-scholier hem vrijdagmiddag belde om te vragen of hij stage kon lopen bij WingPalace. Segers was te druk om te praten, maar beloofde de volgende week terug te bellen. Het feit dat de scholier de moeite nam om te bellen en interesse toonde, beschouwde Segers als een groot succes.